Papi sorsok a horogkereszt és a vörös csillag árnyékában

A könyv a huszadik század két nagy diktatúrája által Magyarországon elhurcolt, meggyilkolt vagy más módon meghurcolt katolikus papokat mutatja be. A szerzőt, Hetényi Varga Károlyt, magát sem kímélte a történelem. Nézetei miatt a kommunista titkosrendőrség letartóztatta, és illegális politikai könyvek birtoklásáért eljárást indított ellene. Életét a mártírok emlékezetének szentelte, s gyűjteményes munkáiban több mint kétezer katolikus papról, szerzetesről és apácáról emlékezik meg, akiknek életét kioltották vagy megnyomorították azért, mert nem voltak hajlandóak megtagadni hitüket, vagy a rájuk bízottakat.

A „Papi sorsok” könyvek első kötetében kerültek közlésre többek között a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye vértanúi, s közöttük találjuk Ortutay Jenőt, Ortutay Elemért és Ortutay István lelkészeket. Mindhárman megjárták a Gulag lágereit, Jenő sosem tért vissza, István pedig megrokkanva került haza, hogy hamarosan belehaljon az ott kapott sebekbe. Egyedül Elemér érte meg, hogy a kommunista diktatúra, mely szeretteire, hitére, életére tört, összeomlott, s ő végül szabadon gyakorolhatta azt a papi hivatást, amihez időközben végig hű maradt.
A kötetben mintegy másfél száz további kárpátaljai papról emlékeznek meg név szerint, magyarokról, ruszinokról, szlovákokról, románokról. S a kötet többi fejezetében Magyarország többi részéről mintegy 600 további vértanúról.

Navigáció

Online felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.