Apáink földjén

Ungvár templombelső
Ungvár
Ung
Turjaremete
Rákó
Perecseny és Nagyberezna
Negyberezna
Munkácsi vár
Munkács, Rákóczi emlékmű
Munkács várudvar
Munkács
Munkács

Ortutay Mihály körutazást tett Kárpátalján, és meglátogatott sok helyet, ami jelentős állomás családunk és a magyarság történetében egyaránt. Az általa készített fényképek közül néhányat elküldött nekünk is, így mi is elutazhatunk, legalább a fotók segítségével e távoli helyekre.

A bemutatóban az alábbi helyek szerepelnek:
Rákó – Az 1910-es években itt született Ortutay Dezső és Miklós.
Ungvár – Miután Ungvár a kárpátaljai magyarság központja volt, így családunk számtalan szállal kapcsolódik ide. Több családtag született itt, de itt van a Szeminárium is, ahol a görög katolikus papnövendékek tanultak. Ahogy Ortutay Péter egy visszaemlékezésében fogalmazott: „ Így került (Ortutay Elemér felesége – Vitéz Gabriella) Ungvárra 1941-ben, a szép patinás kis Ungvárra, ami akkoriban olyan volt, mint egy kis ékszeres doboz, az Ortutay családba. Babi néni szerint akkoriban éltek Ungváron az Ortutayak, és a többiek.” Nos, ez az idő már elmúlt, mára talán csak hírmondója maradt az Ortutayaknak Ungvárott.
Munkács – Itt védte a várat Zrínyi Ilona az osztrák császáriakkal szemben, és a Rákócziak erőssége volt a szabadságharc idején. Itt volt lelkész dorogi és ortutói Ortutay István, Ortutay Sándor pedig itt végezte középiskolai tanulmányait.
Perecseny – Itt született Ortutay András és Ortutay Attila.
Nagyberezna – Itt ment férjhez Ortutay Magda. A Szovjet okkupáció idején a rokon Jehven Melles helyi parochust 1950-ben 25 évi kényszermunkára ítélték.
Turjaremete – Festői szépségű község a Turja patak völgyében.
Köszönjük Misinek a virtuális utazást!

Navigáció

Online felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Belépés

Könyv navigáció