Ortutay Géza Gyula József

* 1923. 07. 22. Budapest - + 1999. 10. 06. Perland, Texas USA
Édesapja: Ortutay Gyula
Édesanyja: Melles Mária
Testvére: Ortutay Márta
Felesége: Terese Prüger (házasságkötés: 1950. 07. 01. Lima, Peru)
Gyermekei: Mária Agáta Rita Ortutay (* 1950. 12. 1. Buenos Aires, Argentína), Sophia Julia Henriette Ortutay (* 1953. 01. 27. Lima, Peru)

Kalandos élete volt. Budapesten született, Pozsonyban járt német nyelvű óvodába és általános iskolába. Szüleivel Argentínába mentek, majd édesapja halála után, 1933-ban visszatértek Ungvárra, ami akkor Csehszlovákiához tartozott. Középiskoláit Győrben és Ungváron végezte, majd Debrecenbe került a Jogi Egyetemre. Még az utolsó vizsgái előtt behívták katonának, az utászokhoz, német tolmács volt a katonai parancsnokságnál. A háború után Peruba ment, majd 1962-ben az USA-ba, ahol élete végéig élt, és ahol jelenleg családja is lakik.
Felesége így mesél Géza életéről:
Argentínában, ahová gyerekként szüleivel és ikertestvérével került, „... cölöpökön álló fa házakban éltek. Mindenkinek 2 háza volt. Az egyik a lakó, a második a konyha. Lóháton jártak a német iskolába, Géza és Márta. Nem csak olvasni, írni, számolni tanultak, de azt is, hogy hogyan kell egy mérges kígyót megfogni, és a többi más őserdői állatról, különösen a vándor hangyákról. Sok érdekes dolgot mesélt nekem erről Géza gyerekkori emlékeiből. Ahogy Géza mesélte, a hajóúton visszajövet Európába, 1933-ban, az édesanyjuk a imakönyvéből tanította őket magyarul olvasni. Ungvárra mentek az anyai nagyszülőkhöz. Pár hónapon belül édesanyjuk, nagyapjuk összeköttetése révén, magyar és torna tanítói állást kapott Magyarországban.
Az ikrek Ungváron maradtak még egy évet, magyar iskolában. Azután Géza internátusba került, és a győri Bencés gimnáziumba. Márta még egy évet tovább töltött Ungváron, azután édesanyjukkal élt. A felvidék felszabadítása után (mármint amikor Kárpátalja ismét Magyarország része lett 1940-ben a szerk.),visszakerültek Ungvárra. Édesanyja tanított a polgáriban, és Géza a Drughet gimnáziumba került ahol egy barátjával újságot szerkesztett, a neve Hajrá volt. Onnan a debreceni jogi egyetemre került. Az ungvári villany telep, ami a keleti felvidéknek adta a villanyt, egy német családdal fele fele alapon az Ortutay család tulajdonában volt, ennek a telepnek jogi osztályára készítették a Gézát.
A háború vége felé német tolmács volt a katonai parancsokságnál. Csodásan menekült meg nem egyszer a háború alatt. A háború után nem ment vissza Magyarországra, hanem Ausztriában élt, mint favágó dolgozott, és onnan Olaszországba ment, hogy mindnél előbb visszamenjen Argentínába. A Perui kivándorlási lehetősége előbb jött, így oda ment 1947 februárjában. Nem került vissza Argentínába, mert akkor Ortutay Gyula volt földművelési miniszter a kommunizmus alatt (egész pontosan kultuszminiszter volt 1947-1950), így nem kapott vízumot Argentínától. Nehéz szülésnek néztem elébe az első lányukkal, Marikával,és az én szüleim éltek akkor Buenos Airesben, csak én mentem oda, és így született az egyik lányunk Argentínában és a másik Peruban. Ezzel kapcsolatban, nem pont a családfához adat, de egy érdekes tünemény az, hogy miután anyósom megtudta az első unokája születését a német kórházban, Buenos Airesben, azt írta: emlékszel Géza amikor megjósolták neked, hogy ott fogod az első gyereked kapni, ahol elvesztetted az apádat. Eddig mi nem tudtuk, hogy Géza apja a német kórházban halt meg.
1962-ig éltük Peruban, különböző városok hoteljeit vezette Géza, ezek hotelek egy svájcinak és a perui állam tulajdonában voltak. Majd az USA-ban a Sheraton cégnél dolgozott, San Francisco, Los Angeles,és végül Fort Worth-ben volt resident manager. Itt mentünk nyugdíjba,és mivel nem szerettük a texasi klímát, New Mexicóba, Silver Cityban vettünk házat. Silver City több mint 2000 méter magasban van,erdős hegyes vidék. A Géza második nagy agy vérzése után eladtuk a házunkat és Houston város egyik külvárosában vettünk egy újat, ami közel volt az úgy nevezett Medical Center-hez. Ez 1997 Novemberében volt. Itt dolgozott a fiatalabb lányunk az egyik kórházban, mint a napi vezetője a laboratóriumnak. Mind a két lányunk egyetemet végzett és mestervizsgázott. Marika nyelv tanárnő, Zsófia biológia végzettségű. Mind a kettő beszél angolul, spanyolul és magyarul. Géza otthon halt meg, az 50 éves házassági évfordulónk után,1999-Novemver 6.-án”

Ugyancsk felesége mesélte Gézáról a következő érdekes történetet:
„Lord Cochrane (Earl of Dundonald a szerk.) jött Peruba a 100-éves évfordulóra amikor a Lord nagyapja kiverte a kalózokat a perui partokról. A limai ünnepségek után jött Arequipa-ba, a fehér városba is. Szállása abban a hotelben volt amit a Géza vezetett. Az érkezése előtti estén az esti újság első oldalán nagy cikk volt róla, és a fényképe. És a fényképen pedig a Géza volt. Rengeteg hívást kapott az újság e hiba miatt, de állították, hogy a kép Limából jött és originál. Másnap délelőtt kaptuk a telefonhívást, hogy az autójuk 5 percre van a hoteltől. Előre mentünk fogadni őt és a feleségét. Kiszálltak és elindultak felénk. Megálltak mert nem csak a mi lábunk gyökerezett meg, hanem az övék is. Egy Géza vagy egy Cochrane nézte magát a tükörben. Úgy 10 másodperc után az üdvözlések mentek, senki sem említette a nagy hasonlóságot. Ez nem volt csak nagy hasonlóság, inkább mintha egy tojásból való ikrek lettek volna. A különbség csak az volt, hogy Lord Cochrane kb. 2 cm-el volt magasabb a Gézánál. Két napot töltöttek a hotelben, így látható volt, hogy nem csak a kinézésben voltak egyformák, de mind a kettő úgy egyformán járt, mind a ketten ugyan azt a fajta dohányt használta, ugyan abban a fajta pipában. Az ebédlőben volt a legkellemetlenebb a Lordnak és nekünk is,mert a többi vendégek feje ment körbe körbe. Szinte olvasta az ember a gondolatikat -Hogy hogy az ikrek nem esznek együtt. Mi azután a lakásunkban étkeztük a következő napon. Persze a jó spanyol főpincérünk nem tudata megállni, hogy meg ne jegyezze, Ortutay úr édesapja jó legény volt. Hol erre a magyarázat?”

Géza és Terese leányai Mária és Zsófia. Mária, nyelvtanárnő, férjez ment Johh Robert Thibodeau-hoz 1972. 06. 24-én. Gyermekeik: Alexis Marie Thibodeau (* 1976. 08. 03), Stephen Ortutay Thibodeau (* 1978. 09. 18.), Edward Ortutay Thibodeau (* 1983. 03. 18.) és Anne Therese Thibodeau (* 1986. 09. 24.). Zsófia biológiát tanult, férjhez ment Michael Hastings Rohr-hoz 1977. július 9-én. Gyermekeik: Julia Michelle Rohr (* 1980. 04. 22), Andrew Ortutay Rohr (* 1982. 09. 12.) és Nicholas Albert Rohr (* 1984. 09. 10.).

Ortutay Géza & Terese Prüger

Navigáció

Online felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.